onsdag 28 januari 2009

Preventivmedel

När jag ändå är inne på ämnet preventivmedel så kan jag ju referera till ett mail som jag precis skickade iväg till min särbo.
Jag har under de närmaste 6 åren haft en p-stav inopererad i armen som preventivmedel.
Nu till sommaren måste den tas ut eftersom den snart inte längre fungerar. Jag måste alltså komma på hur jag ska skydda mig härnäst.
Och här börjar mitt dilemma.
Jag är inte så säker på att jag längre vill stoppa i mig en massa hormoner och skit som jag inte vet vad det kommer att göra med mig i framtiden.
Vi VET ju att biverkningarna av dessa preparat inte är de bästa.
Alla män verkar ju dessutom förvänta sig att man antingen går på p-piller eller att man skyddar sig mot graviditet på ett eller annat sätt.
Men låt oss titta på biverkningarna:

Hormonspiral
Fördelar:
Du slipper byta på en längre tid. Mensen minskar och många blir helt mensfria. Högt skydd. Kan användas om du ammar.
Nackdelar:
Det kan göra lite ont när man sätter in spiralen och det finns en liten risk att den kan stötas ut. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Biverkningar:
De mycket vanliga (> 1/10) biverkningarna är förändrade mensblödningar.Vanliga biverkningar (1/10 - 1/100): Bröstspänningar, huvudvärk, illamående, akne, humörsvängningar, viktökning, minskad sexlust och utebliven mens.

Kopparspiral

Fördelar:
Du slipper byta på en längre tid. Den ger ett högt skydd utan att man behöver ta några hormoner.
Nackdelar:
Det kan göra lite ont när man sätter in spiralen. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Biverkningar:
Vanliga: Ökade blödningar, ökad risk för underlivsinfektioner.

Minipiller
Fördelar:
Färre biverkningar än kombinerade p-piller. Minipiller ger ingen ökad risk för blodpropp. Minipiller kan användas om man ammar då de inte påverkar bröstmjölken.
Nackdelar:
Du måste ta tabletterna regelbundet, helst på timmen för att hålla skyddet uppe.
Kan påverka humöret och ge mellanblödningar.
Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Biverkningar:
De mycket vanliga (> 1/10) biverkningarna är förändrade och/eller oregelbundna mensblödningar.
Vanliga biverkningar (1/10 - 1/100) : Bröstspänningar och utebliven mens.

Kombinerade p-piller
Fördelar:
Pålitligt preventivmedel. Kan göra din mens mindre kraftig och mindre smärtsam. Kombinerade p-piller skyddar mot blodbrist och cystor på äggstockarna. Studier visar att kombinerade p-piller minskar risken att drabbas av cancer i livmoderslemhinnan och äggstockarna.
Nackdelar:
Pillret måste tas regelbundet annars kvarstår inte skyddet mot graviditet. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Det finns en ökad risk för att få blodpropp om man använder kombinerade
p-piller, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer för blodpropp.
Biverkningar:
Mycket vanliga (> 1/10) biverkningar: Bröstspänningar, illamående och småblödningar.
Vanliga biverkningar (1/10 - 1/100): Akne, viktökning, bröstspänningar, illamående, magsmärta, huvudvärk, humörförändringar, minskad sexlust och smärtsamma eller oregelbundna menstruationer.

P-plåster
Fördelar:
Du behöver bara tänka på ditt preventivmedel en gång i veckan och du är skyddad även om du kräks eller har diarré (till skillnad från kombinerade p-piller).
Nackdelar:
Plåstret kan ge hudirritation. Du måste vara nog med att se till att plåstret inte lossnar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Precis som med kombinerade p-piller finns en ökad risk för blodpropp, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer.
Biverkningar:
Mycket vanliga (> 1/10) biverkningarna: Bröstspänningar, huvudvärk, reaktioner på appliceringsstället och illamående.
Vanliga biverkningar (1/10 - 1/100) är: Yrsel, migrän, trötthet, kräkning, diarré, gaser i magen, ont i magen, viktökning, humörförändringar, oregelbundna mensblödningar, akne och menssmärtor.

P-ring
Fördelar:
Du behöver bara byta ringen en gång i månaden. Mensen blir oftast väldigt regelbunden om du använder p-ringen. Hormonerna tas upp direkt i blodet och du får jämnare och lägre hormondoser. Du är skyddad även om du har magsjuka eller har diarré (till skillnad från kombinerade p-piller).
Nackdelar:
Vissa kan känna av ringen, framför allt under ett samlag. Det kan också hända att ringen trillar ut, men det är ovanligt. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Precis som med kombinerade p-piller är det en ökad risk för att få blodpropp, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer för blodpropp.
Biverkningar:
Vanliga (1/10 - 1/100) biverkningar är: Huvudvärk, illamående, akne, migrän, humörförändringar, bröstspänningar, viktökning, minskad sexlust, ökad vaginal sekretion, främmande-kroppskänsla, utstötning av ring eller andra ringrelaterade besvär.

P-stav (implantat)
Fördelar:
Stavar ger ett mycket säkert skydd i 3-5 år.
Ägglossningen kommer igång någon månad efter att staven tagits bort.
Hormondosen är lägre än i p-sprutan.
Du slipper de biverkningar som man kan få av östrogen.
Nackdelar:
Du måste göra ett läkar- eller barnmorskebesök för att sätta in och ta ut stavarna. Du kan få oregelbundna blödningar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Biverkningar:
Mycket vanliga (>1/10): Huvudvärk, akne, bröstspänningar, viktökning och oregelbundna mensblödningar.
Vanliga (1/10 - 1/100): Yrsel, smärta eller hud reaktion vid injektionsstället, buksmärta, illamående, gaser i magen, håravfall, humörförändringar, minskad sexlust, trötthet, viktminskning, minskad aptit och menssmärtor.

Östrogenfritt p-piller
Fördelar:
Färre biverkningar än kombinerade p-piller. Det ger ingen ökad risk för blodpropp. Du kan använda östrogenfritt p-piller om du ammar då det inte påverkar bröstmjölken. Det är inte lika viktigt att ta tabletten exakt samma timme som det är med minipiller. Du kan "glömma" en tablett i 12 timmar och ändå vara skyddad.
Nackdelar:
Kan påverka humöret och ge mellanblödningar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Biverkningar:
De mycket vanliga (> 1/10) biverkningarna är förändrade (oregelbundna, utdragna eller uteblivna) mensblödningar.
Vanliga biverkningar (1/10 - 1/100): Bröstspänningar, huvudvärk, illamående, akne, humörsvängningar, viktökning, minskad sexlust och utebliven mens.

Sterilisering
Fördelar:
Näst intill hundraprocentigt skydd.
Ger inte några biverkningar och hormoner och sexlust påverkas inte.
En metod som också fungerar för männen.
Nackdelar:
Du tar ett beslut som inte går att ändra på. Därför måste du långsiktigt ha bestämt dig för att inte vilja ha barn. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Biverkningar:
Inga biverkningar.

Ja, jag undrar hur många män som lättvindligt skulle proppa i sig piller eller operera in saker under huden som gav dem minskad sexlust, humörsvägningar, magont, illamående, yrsel, ackne, viktökning och dessutom ökad risk för blodpropp...

Jag föreslog min särbo att han kunde ju sterilisera sig eftersom han ändå inte vill ha fler barn. Men nej...ääää....usch..."är rädd för att det ska sätta sig på psyket så att han inte längre kan få upp den".
Nähä, men det är ok att jag ska få lägre sexdrift och annat jada jada för att han inte VÅGAR knipsa lite. Dessutom är detta något som går att göra ogjort om man skulle ångra sig, vilket det inte går att göra som tjej om du steriliserar dig.

Ja, det här kommer att bli en intressant sak att diskutera fram över.

6 kommentarer:

Hundblues sa...

Du har glömt den mest klassiska metoden: Ett glas vatten!

Anonym sa...

Jag säger bara:
om det var männen som blev gravida skulle det finnas perfekta preventivmedel. Jag håller med: om man som man inte vill ha fler barn - sterilisera dig då för f-n.
Men....jag kunde inte övertala min man............Ma

Märy sa...

La, jasså? Jag trodde att den mest klassiska och säkraste metoden var avhållsamhet. *haha*
Fast det skulle sänka min livskvalitet avsevärt!

Märy sa...

Ma, måste försvara läkemedelsindustrin lite....det är betydligt lättare att hindra en kvinna att ha ägglossning en gång i månaden än vad det är att hindra tusentals spermier från att produceras dagligen....

Hundblues sa...

Du har nog inte hört den mest klassiska metoden. Ett glas vatten, inte före eller efter, utan i stället!

Märy sa...

Herre min skapare! Ett glas vatten i stället....jaja.